Mevzuat gereği; Tanklar, Portatif Tanklar, Mobil Patlayıcı Üretim Birimi (MPÜB),Çok Elemanlı Gaz Konteynerleri (ÇEGK) Ve Vakumla Çalışan Atık Tanklarının ilk muayene işlemleri tasarım onay çalışmasının ardından her bir tank ilk muayenesi yapıldıktan sonar hizmete alınabilir.
İlk muayene sırasında tankın tipine göre;
Yapılarak, tank plakası işaretlemesi yapılmalıdır.
Ara Kontrol ve Periyodik Muayene işlemleri yapılmadan tankın tehlikeli madde taşımacılığında kullanımı mevzuatça yasaklanmıştır. İlgili uluslararası anlaşmalara göre süreler tank tipine göre değişmektedir ve 2,5-3 yıl ile 5-6 yıl olarak belirlenmiştir.
Tank Kaydı ve önceki muayene sertifikası muayene işlemleri sırasında kullanılacak olup, bu dokümanların ulaşılabilir olması gerekmektedir.
Kontrol ve muayenelerde yapılacak tankın içinin, dışının, servis ekipmanının, topraklamanın ve tank işaretlemesinin kontrolü ile sızdırmazlık ve hidrolik basınç testleri sonucunda rapor hazırlanıp, tank plakasının damgalanması yapılır.
Dökme Yük Konteynerler için periyodik muayene 2.5 yıl arayla yapılır . BK 3 esnek konteynerlerin kullanımına 2 yıl izin verilir. Konteynerler için
Yapılarak, raporlama yapılması zorunludur.
Her metal/sert plastik/plastik iç kaplı kompozit IBC hizmete konulduktan sonra 2.5-5 yıl aralıklarla ara kontrol ve periyodik muayeneden geçmek zorundadır. IBC’ler;
Yapılarak, raporlama yapılması zorunludur.
Basınçlı kapların periyodik muayene ve test sıklıkları ve basınç altındaki kimyasallar için ilgili uluslararası Sözleşme’nin Ambalajlama Talimatı’na bakılmalıdır. 5 ila 15 yılda bir olmak üzere göre;
Yapılarak, raporlama yapılması zorunludur.
Bu muayeneler kapsamında üretici, tank sahibi veya operatörlerin ihtiyaç duyacağı doküman, makine ve teçhizat ve personel yeterliliği için gerekli tüm çalışmalara Tulpar Teknik uzman personeli ile teknik ve idari destek vermektedir.